Luchttechniek

Lucht afvoer installatie

Naast het selecteren van de juiste horeca afzuigkap in de horeca bedrijfskeuken of het restaurant, is het ontwerp van de lucht afvoer installatie van groot belang. De afvoer installatie van het afzuigsysteem bestaat uit kanaalwerk, afvoer-, of uitblaas ventilatoren, toevoer-, of invoer ventilatoren en een lucht uitblaas. Dit gehele systeem kan worden aangevuld met ontgeuringsinstallaties zoals koolfiltersystemen, ozon ontgeuringsystemen, chemische ontgeuring of waterwas ontgeuring. Het bepalen van de juiste maatvoering en capaciteiten van de dampafzuigkanalen (het kanaalwerk) en de afzuigventilator (de afzuigbox) en de ontgeuringsinstallatie is een complexe berekening waarbij er meerdere factoren van invloed zijn.

Luchtafvoer

De capaciteit van de thermische productieapparatuur, de te bereiden producten en de intensiteit van het gebruik vormen tezamen de meest zwaarwegende factoren. Een afzuiginstallatie en afzuigkap boven een frituurwand, friteuses of bakwand, vraagt een totaal andere lucht afvoer capaciteit dan een afzuig installatie (kap en kanaalwerk) voor een onderwijsinstelling of dagbesteding.

Iedere afzuiginstallatie, of deze nu voor horeca, bedrijfsrestauratief, onderwijs of institutioneel gebruik is, blijft maatwerk. Een goed advies is essentieel. Een slecht functionerende afzuiging is veelal het gevolg van slecht of onvolledig advies. Een niet complete installatie kan gemakkelijk leiden tot brandgevaar, rook in keuken of restaurant, klagende buren en omwonenden of een onevenwichtig klimaat in keuken of restaurant. Een luchtafvoer installatie die leidt tot veel klachten uit de buurt vanwege b.v. geur-, of geluidsoverlast hoeft niet per definitie totaal opnieuw aangelegd te worden. Soms kan een kleine aanpassing de problemen verhelpen. Vraag hieronder een Klimateam scan aan.

Klimateam Scan?

Een luchtafvoer installatie die leidt tot veel klachten uit de buurt vanwege b.v. geur-, of geluidsoverlast hoeft niet per definitie totaal opnieuw aangelegd te worden. Soms zijn slimme oplossingen mogelijk om de problemen aan te pakken. Klik op de scanknop hiernaast om uw installatie te scannen.

Luchtafvoerkast

Het kan ook zijn dat er, ten opzichte van de oorspronkelijke uitgangspunten, afwijkende producten worden bereid of andere kooktechnieken worden toegepast waarbij meer oliën en vetten vrijkomen. Om dit type kookdampen af te voeren is een andere, hogere luchtsnelheid nodig. Bestaande installaties zijn hier niet op berekend. Soms is het voldoende om een zwaarder luchtafvoerkast toe te passen. Een grotere afzuigbox die meer m3 lucht afvoert kan op relatief eenvoudige wijze worden geplaatst. Bij een goede planning is een dergelijke klus binnen een halve dag geklaard. Indien er substantieel hogere volumes dienen te worden afgevoerd kan het raadzaam zijn om ook een aanpassing in het kanaalwerk door te voeren. Dergelijke werkzaamheden vragen een gedegen voorbereiding, maar bieden het grote voordeel dat de luchtsnelheden in het systeem aanvaardbaar blijven en daarmee binnen de geluidsnormen blijven.

Buffetrestaurant, wereldkeuken en grootkeuken

Afzuiginstallaties en afzuigkappen voor de wereldkeukens, wereldrestaurants, all you can eat concepten en wok restaurants worden bij voorkeur uitgevoerd met eerder genoemde inductie afzuigkappen. Omdat er in de grotere restaurants enorme hoeveelheden kookdampen worden afgevoerd is het meestal niet voldoende om lucht toe te voeren via de inductie afzuigkappen. Deze toevoerbeluchting heeft te weinig volume om het systeem in balans te brengen. Een secundaire lucht toevoer ofwel luchtsuppletie is bij deze grote buffetrestaurants daarom zeer wenselijk. Bij buffetrestaurants en wereldkeukens met een omvangrijke wok keuken of grote aantallen teppans (Japanse bakplaat) en bakplaten, grills, lavasteen grills of barbecue grills, zijn de afzuigkappen over het algemeen royaler gedimensioneerd omdat de uittredende kookdampen onder elke voorwaarde afgevoerd dienen te worden vanwege het hoge vet-, en oliegehalte van de dampen.

Een goede werkende afzuiginstallatie voorkomt olie en vetaanslag op de buffetten en uitgiftes van de grote wereldkeukens. Er hoeft dus minder schoongemaakt te worden. Tevens voorkomt een royaal uitgevoerde inductieafzuigkap in combinatie met een uitgebalanceerde toevoerbeluchting het weglekken van ongewenste geuren rondom de buffetten en zitgedeeltes verderop in het wereldrestaurant. De gasten vertoeven in een neutraal geurende omgeving en zullen bij thuiskomst geen klachten hebben over nare kookgeurtjes die in de kleding is blijven hangen.
Onze afzuigsystemen worden in diverse horecasectoren toegepast. Afzuiginstallaties in BBQ-restaurants met houtskoolgrill of professionele houtskoolovens, buffetrestaurants, wereldkeukens en Japanse restaurants vragen de meeste aandacht. Zaken als luchtbalans, brandpreventie, bouwkundige beperkingen, gemeentelijke reglementen en duurzaamheid (energiezuinig) zijn in deze sectoren van zeer groot belang. Met een ruime ervaring in deze specifieke horecasectoren heeft Klimateam Nederland een groot stuk expertise ontwikkeld waarmee wij u graag van dienst zijn.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Klimateam Nederland BV

ADRES ALMELO
Virulyweg 37 C, 7602 RG Almelo

CONTACT
E. verkoop@klimateam.nl
M. 085 - 077 36 08

085- 077 36 08 verkoop@klimateam.nl